sâmbătă, 20 februarie 2010

TORT CREMA GANACHE



Se pregateste mai intai crema, pentru ca in timp ce ea se va raci, vom pregati blatul. Folosim doua creme, una din ciocolata neagra, iar alta din ciocolata alba.

INGREDIENTE CREMA CACAO:
400 g ciocolata cu minimum 70 % cacao (eu am folosit Heidi amaruie Dark Coffee 55% cacao)
400 ml frisca lichida
50 g unt gras, la temperatura camerei
arome: vanilie, cafea, dupa preferinte.
INGREDIENTE CREMA ALBA:
400 g ciocolata alba (sa nu fie aerata)
400 ml frisca lichida
50 g unt gras, la temperatura camerei.


Mod de pregatire: (din pacate nu am poze, decat cu partea finala, dar ramane pe o data viitoare)
- Ciocolata se taie cubulete mici si se pune intr-un vas suficient de mare pentru intreaga compozitie;
- 200 ml de smantana date in clocot se toarna peste ciocolata, se lasa 1 minut (nu mai mult caci se va raci si se va intari ciocolata), dupa care se amesteca usor, in cercuri concentrice din ce in ce mai mari, pana se omogenizeaza intreaga compozitie;
- Se adauga untul moale si aromele si se amesteca din nou, dupa care se lasa sa se raceasca;
Din restul de smantana, scoasa de la congelator se bate frisca la mixer; Se incorporeaza delicat frisca in compozitia de ciocolata si ganache-ul este gata.

Crema ganache alba :

Se procedeaza ca la crema de cacao, numai ca dupa la sfarsit, cand se incorporeaza frisca si compozitia de ciocolata topita in smantana lichida, se foloseste mixerul, turnand putin cate putin ciocolata topita in vasul cu frisca deja batuta, amestecand la viteza medie.

INGREDIENTE BLAT:

Ingredientele sunt pentru un tort mare, eu am folosit pentru copt un vas de sticla de dimensiuni aprox 15/30, au rezultat 3 blaturi in forma dreptunghi.
-8 oua
-8 linguri de ulei
-11 linguri de apa
- o cana si jum. de faina
- o cana si jum. de zahar
- un plic praf de copt

Mod de preparare

Mai intai se face un sirop fiert din 11 linguri de apa si cantit. de o cana si jumatate de zahar, dupa care o lasi sa se raceasca bine.
Se bat bine albusurile spuma tare cu putina sare, apoi adaugam siropul treptat, galbenusurile (cate unul),cele opt linguri de ulei si faina amestecata cu praful de copt si la urma arome, dupa preferinta.

Cantitatea rezultata se imparte in trei parti egale. O parte reprezinta blatul de cacao, deci vom adauga doua linguri de cacao in compozitie. Celelalte doua se pun pe rand in tava acoperita cu foaie pergament unsa cu unt si se introduc la cuptor timp de 15-20 min. Primele 5-8 minute nu deschideti cuptorul.

Dupa coacerea blaturilor, se aranjeaza pe platou:

Blatul de cacao va fi cel din mijloc, iar tortul se umple cu crema de cacao. Se aranjeaza primul blat, se insiropeaza, se adauga crema si se continua pana la final. (Pentru insiroparea blaturilor se face un sirop din zahar si coniac, lichior, dupa gustul fiecaruia. Eu prefer sa nu insiropez foarte tare blaturile.)
Se imbraca tortul in crema alba si se decoreaza dupa preferinta.

Se lasa la frigider 3-4 ore. Pofta buna!

Mentiune: Pentru cine nu cunoaste crema Ganache, este crema folosita pentru trufe, mascote, tigarete, etc.
Tortul este inbracat cu pasta de zahar,iata reteta :
Pasta de zahar este facuta din zahar pudra in proportie de 450 de grame (atentie nu zahar tos facut pudra de voi in robot ci zahar pudra cumparat deoarece contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste) amestecat cu 30 ml apa, 5 gr gelatina, 50 gr glucoza.
Se pune gelatina in apa, se lasa sa se umfle, se pune pe foc ca sa se dizolve si se adauga glucoza. Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid.
Se amesteca apoi cu zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se adauga zahar, daca e prea tare se adauga apa, se lucreaza ori cu zahar presarat mereu pe masa de lucru ori cu amidon, asta ca sa nu se lipeasca.
Se intinde cu sucitorul ca un aluat, cind incepeti sa faceti treaba asta trebuie sa nu va intrerupeti pentru ca pasta cum trece timpul cum se intareste si nu mai e maleabila.
Se pune apoi foaia peste tort. Stratul de deasupra poate sa fie uns cu o marmelata sau o gelatina calda ca sa fie lichida, astfel foaia se lipeste si nu aluneca.
Si peste foaia de pasta de zahar puneti ce vreti, ori floricele ori jucarele, friu liber fantaziei voastre
Reteta am luato si eu de pe alt forum,sii multumesc doamnei respective,a iesit super.

Un comentariu: